wtorek, 28 stycznia 2014

Chleb - prosty przepis na chleb na zakwasie



Piekłam ostatnio chleb. Dziś znów upiekę. Dzielę się z Wami przepisem. Jest naprawdę prosty i przepyszny, a do tego...zdrowy. Chleb na zakwasie.

Przepis na pyszny chleb:
1 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki żytniej
¾ szklanki słonecznika
¾ szklanki pestek dyni
¾ szklanki otrębów
¾ szklanki płatków owsianych
¾ szklanki siemienia lnianego
4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wymieszać na sucho. Dodać zakwas i 6 szklanek letniej przegotowanej wody.  Włożyć do foremek, a ok.1/3 słoiczka odłożyć na zakwas. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 5-8 godzin. Piec 1,5 godziny w 180°C. Zakwas zostawić w cieple na ok.8 godzin, aż wyrośnie, a potem włożyć do lodówki. 

Ps. Ja nie czekałam 5 godzin, włożyłam do pieca nagrzanego do ok 60st. i wyłączyłam piec. Chlebkowi było ciepło-wyrósł....:) Dodatki można zmieniać, wymieniłam tylko przykładowe. Ja dodałam mieszankę płatków owsianych, rodzynki i figi suszone. Mniam:) smacznego oglądania...i pieczenia



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz