wtorek, 12 sierpnia 2014

Suszenie pietruszki...na zimę :) kurs- suszarka do ziół hand made

Po długiej przerwie...
Moja propozycja suszarki do suszenia ziół i warzyw...najlepiej drobno pokrojonych.
Koszt zrobienia takiej suszarki jest praktycznie zerowy. Tak przesuszoną pietruszkę i seler można rozkruszyć na pył dodając do innych (już kupionych) przypraw w proszku. Można też osobno wsypać ją do pudełeczka i doprawiać nią zupę lub sałatkę. Każda zupa dzięki ziołom jest aromatyczna. A przepis sprawdzony.


 

Potrzebne są:
  • styropianowe tacki (takie na których najczęściej kupujemy ser itp.) 
  • dratwa (lub inny sznurek)
  • igła (by przeciągnąć dratwę przez  styropian)
  • 15 minut+dobre chęci
Proponuję zawiesić w przewiewnym miejscu...np. na karniszu okna za drzwiami wejściowymi. U mnie to najcieplejsze latem miejsce. 



Ja posiekałam moją pietruszkę na niezbyt drobne części - gdy jest sucha można ją rozkruszyć palcami w drobny "pył.

A to jedno z "pieter" suszarki.

Gdy zioła są już suche, można swobodnie nałożyć jedną tackę na drugą i przenieść w dowolne miejsce.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz